GRAY'S REEF NATIONAL MARINE SANCTUARY ADVISORY COUNCIL MEETING AGENDA

Ocean Discovery Center 340 Martin Luther King Jr. Blvd. Savannah, Georgia Wednesday, April 12, 2023, 10:00 AM – 5:35 PM

The meeting will be broadcasted live through the GoToWebinar virtual meeting platform.

Council members are strongly encouraged to attend the meeting in-person or may attend remotely (if necessary) by consulting the pre-registration confirmation sent to them by email.

Members of the public can attend the meeting:

- in-person,
- remotely, by using a computer or smartphone through an on-line registration process at: <u>https://attendee.gotowebinar.com/register/1219655690841073240</u>, or
- remotely, by using a traditional telephone for listen-only access to the meeting.

See the notes at the bottom of this agenda with details and instructions about remote participation options and privacy information.

(All times are subject to possible adjustment)

9:30 AM Council Member Early Check-In to Test Connections, Video, and Audio

10:00 AM Remote Meeting Administration – Scott Kathey

- SAC members please activate webcams to confirm quorum and optimize group discussion and interaction.
- SAC members please activate the mute function when not speaking to minimize background noise, and remember to unmute before speaking.
- Public attendees will be unable to share their webcam, will join in listen only mode, and should use the "Raise Hand" feature to indicate their desire to speak during the public comment segment of the agenda.
- Questions and comments from the public can be submitted at any time during the meeting through the chat box function in GoToWebinar. Posted comments will be read aloud and addressed during the public comment segment of the agenda or as requested by the chair.
- The meeting will be audio recorded to prepare a meeting summary. Privacy notice below.

10:05 AM Advisory Council Administrative Business – Lauren Stefaniak, Vice Chair [35 min] • Welcome and agenda review

- Roll Call & Quorum Determination Russell Kent, Executive Officer
- Rules of Engagement for Council Member Attendance at Meetings The Chair and Superintendent will explain meeting attendance expectations for SAC members.

OLD BUSINESS

10:40 AM COUNCIL ACTION

Edit & Approve January 11, 2023 Sanctuary Advisory Council (SAC) meeting summary by consensus.

10:45 AM POSSIBLE COUNCIL ACTION - SAC Logo Development

[5 min]

[5 min]

[30 min]

Discussion of findings by council members gathering advice about criteria, process, and options for creating a SAC logo through external parties. Potential council decision regarding next steps.

REPORTS

11:15 AM	Presentation – Stony Coral Tissue Loss Disease Sea Grant Representative Shelly Krueger will discuss the impacts of this coral disease in Florida and the Caribbean region and potential implications for GRNMS, followed by council member Q&A	[30 min]
11:45 AM	30X30 Working Group Update – Rick DeVictor	[15 min]
12:00 PM	Lunch Break	[60 min]
1:00 PM	 Superintendent's Report – Stan Rogers SAC member questions are welcome during presentation of the superintendent's report. Update on sanctuary conservation and management activities. 	[30 min]
NEW BUSINESS		
1:30 PM	2023/2024 SAC Priorities Discussion of top 5 topics of interest/concern to SAC constituents/partner agencies regarding GRNMS or regional marine issues related to sanctuary management goals.	[60 min]
2:30 PM	Break	[10 min]
2:40 PM	Citizen Science at GRNMS Discussion about opportunities to engage with citizen science focused on GRNMS (see council member discussion in the "October 2022" SAC meeting summary).	[30 min]
3:10 PM	Justice, Equity, Diversity, and Inclusion (JEDI) Discussion of ways to engage diverse communities in SAC objectives and activities.	[30 min]
3:40 PM	Marine Impacts from Industrial/Urban Development in Coastal Georgia Discussion about urban creep and impacts on coastal salt marshes and GRNMS (see Chris Sawyer's comments in the "January 2023" SAC meeting summary).	[30 min]
4:10 PM	Break	[10 min]
4:20 PM	Public Comment and Potential SAC Member Discussion	[15 min]
4:35 PM	 SAC Member Comments (primary members only) 3 minutes per member Opportunity to comment on any item on this agenda, suggest future agenda topics, present ideas, share perspectives from member's represented community or agency, etc. 	[55 min]
5:30 PM	Closing Remarks – Lauren Stefaniak	[5 min]
5:35 PM	Adjourn	

Observers can attend the meeting in-person, or they may join remotely through several means:

- First, register at: https://attendee.gotowebinar.com/register/1219655690841073240 through a web browser. You will receive an email and reminder emails about how to access the meeting as the meeting date approaches. When you connect to the meeting, your camera will not be shared and your microphone will be muted, but you will be able to see and hear the council members. You will also be able to send comments/questions to the SAC via the meeting organizer using a chat box before and during the public comment segment of the meeting. Your chat can be read to the council for response; or you can inform the organizer you wish to speak, and your microphone will be opened for a brief comment or question during the public comment segment.
- If using a computer: After registering, follow the instructions in the GoToWebinar emails and join the meeting using the GoToWebinar Opener or through your web browser.
- If using a smartphone: After registering, download the GoToMeeting app from an app store. Log in with your GoToWebinar account. Once logged in through the app, you will have the same functionality as a computer user.
- If using traditional telephone audio only: If you plan to attend the meeting by audio phone only and do
 not have internet access or an email address to register for the meeting, contact the GRNMS office at
 912-598-2345 no later than April 10 and leave a call-back number and voicemail message that you
 need assistance registering for the advisory council meeting. A staff member will help you get
 registered and will provide information about how to call into the meeting. NOTE: Anyone joining the
 meeting solely by a traditional audio (land line) phone connection will be in *listen mode only* and will not
 be able to communicate with the meeting organizer or advisory council during the meeting.

Privacy Notice to Meeting Participants and Attendees

The meeting will be audio recorded, including the public comment section, for the purposes of accurately developing a meeting summary. All public comments received, including any associated names, will be captured and included in the meeting minutes transcript, will be public, and will be maintained by GRNMS as part of its administrative record.