

GRAY'S REEF NATIONAL MARINE SANCTUARY - SANCTUARY ADVISORY COUNCIL MEETING OCTOBER 22, 2020 10 AM - 1:45 PM

Via GoToWebinar

SAC Members invited to attend as Panelists

All others registration: https://attendee.gotowebinar.com/register/9039568186294848527

Agenda

(All times are subject to possible adjustment)

10:00 AM Distance Meeting Administration - Ben Prueitt (5 Minutes)

- o Panelists please make use of your webcam if possible
- o All panelists are asked to mute themselves when not speaking
- o Take yourself off mute when you wish to talk
- o Participants who are not panelists will join in listen only mode
- o Participants who are not panelists should use the "Raise Hand" feature to indicate their desire to speak
- o Participants who are not panelists will not be able to share their webcam
- Questions and comments can be submitted at any time in the chat box, they will be reviewed out loud during public comment
- Recording of virtual meetings requirements

10:05 AM Advisory Council Business (10 Minutes)

- Welcome, introductions and agenda review Michael Denmark, Sanctuary Advisory Council (SAC) Chair (5 min.)
- Approve April 2020 meeting summary (council action) Michael Denmark (2 min.)
- Update on SAC recruitments Resource Protection Coordinator/Stan Rogers (3 min.)

10:15 AM Permanent Meeting Time (5 Minutes)

3rd Thursday of April and October

10:20 AM Superintendent's Report - Stan Rogers (15 Minutes)

Update on ongoing and upcoming activities at Gray's Reef National Marine Sanctuary, to include staff updates as needed

- Gray's Reef Expo
- Visitor Use Projects include results from survey
- Nancy Foster Research Expedition results from 3 day mapping
- Ecological Connectivity Working Group
- Visitor Center

10:35 AM Action Plan Updates and SAC updates from Stakeholders (130 Minutes)

Action plan intro - Michael Denmark (5 min.)

o Diving community and mooring ball updates - Joseph Glenn (30 min.)

- University Education Internet Teaching- Lauren Stefaniak (30 min.)
- o BREAK 15 min
- o SAC diversity recruitment Paulita Bennett-Martin & Mona Behl (20 min.)
- o Ecotourism Mark Padgett (10 min.)
- o Recreational fishing outreach Bob Crimian & Colby Harris (10 min.)
- Law enforcement working group Mark Carson (10 min.)
- Science group Peter Auster (10 min.)

Make-up of the SAC discussion (10 min.)

Are all seats appropriate? Are we missing important stakeholders?
BREAK 5 min.

1:00 PM SAC Role in Condition Report and Timeline for FY2021 (30 Minutes)

- Overview of ONMS priorities
- o Condition Report
 - Purpose
 - Timeline
 - SAC responsibilities
 - Driving Forces
 - Pressures on Sanctuary Resources
 - State of Sanctuary Resources (3 day workshop of experts)

| 1:30 PM | NOAA Fisheries and Other Reports – Rick DeVictor and Others (5 min.) |
|---------|--|
| 1:35 PM | Public Comment (15 min.) |
| 1:40 PM | Closing Remarks - Michael Denmark (5 min.) |
| 1:45 PM | Adiourn |